Een assessment schriftelijke communicatie is een uitstekend middel om meer over iemands schriftelijke capaciteiten te weten te komen. Een aantal praktijkvoorbeelden:
- Een sollicitant lijkt geschikt voor een functie, u wilt graag weten of zijn schriftelijke vaardigheden het juiste niveau hebben.
- Een interne kandidaat solliciteert op een functie waarvoor ‘uitstekende schriftelijke vaardigheden’ worden gevraagd, in zijn huidige functie vaardigheden die niet noodzakelijk zijn.
- U wilt weten op welk niveau een medewerker kan notuleren of rapporteren.
- U vraagt u af of een collega het in zich heeft om commercieel te leren schrijven.
Standaard-assessment
Het Standaard-assessment van Speerpunt geeft u inzicht in het algemene niveau van taalbeheersing van een kandidaat en de manier waarop hij schrijft. Het bestaat uit twee delen: spelling en een casus.
Spelling gaat over de d’s en de t’s, de c en de k, de tussen-n, de tussen-s, meervoudsvorming enz.
Een casus is bij uitstek geschikt om de schriftelijke vaardigheden van een kandidaat te toetsen. Wij hebben standaardcasussen op mbo- en hbo/wo-niveau voor u klaar liggen die zijn afgestemd op verschillende functies. Denkt u bijvoorbeeld een informatieve brief opstellen, een klacht beantwoorden, een commerciële tekst schrijven of een besluit onderbouwen.
Basis-assessment
Het Basis-assessment geeft een onderbouwde indruk van de praktische d/t-kennis en andere spelkwesties. U kunt het laten afnemen op individueel niveau; het is uiteraard ook mogelijk een team of afdeling te testen.
Extra-assessment
Het Extra-assessment bestaat uit het Basis-assessment aangevuld met oefeningen waarmee de kandidaat laat zien – door zinnen te herschrijven – wat hij toegankelijk taalgebruik vindt. Het geeft een beeld over de – potentiële – capaciteiten van een kandidaat.
Notuleren
De kandidaat schrijft een verslag van een journaal of van een uitzending van een actualiteitenrubriek. Wij beoordelen het verslag op inhoud, begrijpelijkheid, schrijfstijl, zinsopbouw en taalfouten.