Een taalassessment, oftewel een assessment schriftelijke communicatie, is een uitstekend middel om meer over iemands schriftelijke capaciteiten te weten te komen. Een aantal praktijkvoorbeelden:
- Een sollicitant lijkt geschikt voor een functie, u wilt graag weten of zijn schriftelijke vaardigheden het juiste niveau hebben.
- Een interne kandidaat solliciteert op een functie waarvoor ‘uitstekende schriftelijke vaardigheden’ worden gevraagd, in zijn huidige functie vaardigheden die niet noodzakelijk zijn.
- U wilt weten op welk niveau een medewerker kan rapporteren.
- U vraagt u af of een collega het in zich heeft om commercieel te leren schrijven.
Basis-assessment
Het basis-assessment gaat over spelling. Het toetst kennis over de d en de t, de c en de k, de tussen-n, de tussen-s, meervoudsvorming, enz. U kunt het laten afnemen op individueel niveau; het is uiteraard ook mogelijk een team of afdeling te testen.
Extra-assessment
Het extra-assessment bestaat uit het basis-assessment aangevuld met oefeningen waarmee de kandidaat laat zien wat hij toegankelijk taalgebruik vindt. Dit doet hij door zinnen te herschrijven. Het geeft een beeld over de – potentiële – capaciteiten van een kandidaat.
Casus-assessment
Een casus is bij uitstek geschikt om de schriftelijke vaardigheden van een kandidaat te toetsen. Wij hebben standaardcasussen op mbo- en hbo/wo-niveau die zijn afgestemd op verschillende functies. Denkt u bijvoorbeeld een informatieve brief opstellen, een klacht beantwoorden, een commerciële tekst schrijven of een besluit onderbouwen. Het casus-assessment geeft u inzicht in het algemene niveau van taalbeheersing van een kandidaat en de manier waarop hij schrijft. De combinatie van het casus-assessment met het basis- of extra-assessment is uiteraard mogelijk.
Wilt u meer weten over deze assessments van Speerpunt? Al gezien dat u kunt doorklikken op de drie assessments, om meer te lezen? U kunt per mail (mnan@speerpunt.info) een pdf opvragen met informatie over de assessments en de kosten ervan.